یکی از پرتلاطمترین بازارهای دنیای فناوری، مختصبه گوشیهای هوشمند است. شرکتهای بزرگی از سراسر دنیا تاکنون میلیاردها دلار روی گوشیهای هوشمند سرمایهگذاری کرده و درآمد بسیار خوبی بهجیب زدهاند. در سالهای نهچندان دور، هر شرکت عموما تعداد انگشتشماری از گوشیهای هوشمند را روانهی بازار میکرد، اما امروزه جنبوجوش بازار بهبالاترین حد خود رسیده است و برخی شرکتها هر چند هفته یک بار محصولی جدید معرفی میکنند.
گوشیهای هوشمند را بهطور کلی میتوان در سه دسته جای داد: گوشیهای اقتصادی، گوشیهای میانرده و گوشیهای پرچمدارِ بالارده. اما امروزه تنوع محصولات بهحدی بالا رفته است که میتوان دستههایی جدید نیز برای آنها تعریف کرد. برای مثال امروزه گوشیهایی را داریم که به تراشهی توانمند، دوربین باکیفیت و نرمافزار روان مجهز شدهاند و با قیمتی منطقی روانهی بازار میشوند. بهدلیل نبود برخی استانداردهای ردهبالا، نمیتوان چنین محصولاتی را پرچمدار خطاب کرد. بههمین دلیل برخی از دستگاهها را میتوان «میانردهیِ پایینرده» و «میانردهی بالارده» بهحساب آورد. القابی که گرچه ممکن است مضحک باشند، اما برای دستهبندی بهتر محصولات کمکم مجبور به استفاده از آنها خواهیم بود.
بیشترین تنوع گوشی، به دستگاههای میانرده و بهخصوص اقتصادی مربوط میشود. جایی که شرکتهای مختلف بهخصوص تازهواردانی نظیر ریلمی و ردمی سعی میکنند با اعمال تغییراتی بهنسبت جزئی، چندین محصول را با فرم فاکتور مشابه و نام متفاوت روانهی بازار کنند تا کاربران با هر نوع بودجهای که دارند، توانایی تهیهی گوشی جدید را داشته باشند. گوشیهای هوشمند پرچمدار طی چند سال اخیر بهشدت گران شدهاند. بخش اعظمی از این اتفاق به بالا رفتن هزینههای تولید مربوط میشود و بخشی دیگر نیز به سیاست شرکتها برای کسب سود از فروش هر دستگاه برمیگردد.
تا چهار یا پنج سال گذشته سخت بود باور کنیم روزی برسد که شاهد عرضهی گوشی موبایلی با قیمت بالای هزار دلار باشیم. اما امروزه این اتفاق رنگ حقیقت بهخود گرفته و حتی محصولات با قیمت بسیار بالاتر نیز روانهی بازار شدهاند. گوشیهای پرچمدار عموما بهدلیل قیمت زیادشان رکورد فروش بالایی ثبت نمیکنند؛ اما نوآوریهای بهکاررفته در این دسته از گوشیها همواره باعث شده است کاربران توجهی ویژه به آنها نشان دهند. بازار موبایل بهحدی پرتلاطم است که حتی کاربرانی که قدرت خرید گوشیهای هزار دلاری را ندارند نیز با اشتیاق پای خبرهای مربوط به آنها مینشینند. گوشی، دستگاهی جذاب است و کسی نمیتواند این موضوع را کتمان کند.
بهترین گوشی پرچمدار بازار ایران کدام است؟
امروزه اپل، شیائومی، سامسونگ، وانپلاس، هواوی و چند شرکت دیگر نقشی پررنگ در پیشبرد بازار گوشیهای ردهبالا دارند و محصولاتی معرفی میکنند که نوآوری زیادی در آنها بهچشم میخورد. درضمن هر یک از این شرکتها سیاستهای مختلفی در قبال کسب سود از فروش هر دستگاه گوشی دارند. طی سالهای گذشته اتفاقات متعددی رخ داد تا قیمت گوشی موبایل در بازار ایران به بالاترین حد خود برسد و بهشکلی بیسابقه افزایش پیدا کند. افزایش قیمت گوشیها طی چند ماه گذشته در پی همهگیری ویروس کرونا و برخی مشکلات در زمینهی واردات، همچنان سیری صعودی داشته است. تا حدی که صرفا طی چند ماه گذشته، شاهد افزایش قیمت چند میلیون تومانی برای برخی گوشیهای ردهبالا بودهایم. این افزایش قیمت باعث شده است قدرت خرید ایرانیها برای تهیهی گوشی موبایل بهخصوص مدلهای بالارده بهشدت کاهش پیدا کند.
زومیت در این مقاله تصمیم گرفته است بهترین گوشیهای هوشمند بازار را با قیمت بالای ۷ میلیون تومان معرفی کند. گوشیهای این بازهی قیمتی عموما «میانردههای ردهبالا» یا پرچمداران هستند و به جدیدترین نوآوریهای روز مجهز شدهاند. قیمت موبایل در بازار ایران نوسان زیادی دارد، بههمین دلیل نمیتوانیم قیمت دقیق دستگاهها را به تومان اعلام کنیم. اما همهی محصولاتی که در این مقاله آمدهاند ۷ میلیون تومان به بالا قیمت دارند.
نکات مهم
توجه داشته باشید یکی از مؤلفههای مهم برای حضور در این فهرست، موجود بودن محصولات در بازار ایران است. تمامی گوشیهای هوشمندی که زومیت برگزیده دارای سختافزار توانمند و دوربین باکیفیت هستند. بهعلاوه این گوشیها کیفیت ساخت بسیار خوبی دارند و محتوای بصری را از طریق صفحهنمایشی باکیفیت بهتصویر میکشند. بنابراین تمامی محصولات میتوانند تجربهی بصری لذتبخشی را به کاربر ارائه دهند.
همچنین به این نکته توجه داشته باشید که نبود برخی گوشیهای موجود در بازار در این مقاله بهمعنای کم بودن ارزش خرید آنها نیست؛ زومیت صرفا با معرفی بهترینهای بازار از نگاه خود، سعی بر سادهسازی روند انتخاب دارد. گوشیهای پیشرو بر اساس قیمت مدل پایهی رجیسترشده در مقاله آمدهاند.
گوشیهای گرانقیمتتری نیز نظیر گلکسی Z فلیپ یا حتی میت X هواوی در بازار موجود هستند که محصولاتی ردهبالا و نوآورانه بهشمار میآیند؛ اما به دلیل قیمت بسیار بالا، ارزش خرید چندانی برای بازار ایران ندارند و بههمین دلیل اسمی از آنها نمیآوریم.
بهعلاوه محصولاتی که در ادامه از آنها یاد میکنیم بهشکل گستردهای در بازار موجود هستند و خدمات و قطعات مختلف آنها پیدا میشود. بدین ترتیب اگر مشکلی برای گوشی پیش آمد، نگرانی زیادی در رابطه با کمبود قطعه نخواهید داشت. بهطور کلی زومیت تهیهی آیفونهای جدید را چندان پیشنهاد نمیکند. آیفونها محصولاتی بسیار ردهبالا با کیفیت ساخت عالی و سختافزار قدرتمند و دوربین باکیفیت هستند؛ بهعلاوه اپل نشان داده است که برای مدتزمانی طولانی از گوشیهایش پشتیبانی نرمافزاری میکند. با همهی اینها نمیتوانیم از کنار قیمت بالای محصولات اپل بهسادگی عبور کنیم.
سیاست قیمتگذاری اپل تنها یکی از دلایل گرانبودن آیفونها است. متأسفانه نظارت دقیقی روی بازار ایران وجود ندارد و فروشندگان در بسیاری از مواقع به هرنحوی که بخواهند روی محصولات قیمت میگذارند. بهگونهای که بهوضوح دیدهایم اگر یک گوشی از اپل با یک گوشی از شرکتی نظیر شیائومی دارای قیمت یکسانی بهدلار باشند، گوشی اپل در بازار ایران با قیمت بالاتری بهفروش میرسد. افزون بر این موارد از اسفندماه ۹۷ شاهد مسدود شدن اپلیکیشنهای ایرانی در iOS بودیم. مسدود شدن اپلیکیشنهای ایرانی یکی دیگر از دلایلی است که تا حدی ارزش خرید آیفونها را پایین میآورد؛ البته هنوز هم میتوان محدودیتهای اعمالشده از سوی اپل را با روشهایی دور زد.
تمامی این موارد دستبهدست هم میدهند تا پرچمداران جدید اپل محصولاتی بسیار گرانقیمت باشند. همچنین برخی محصولات پیشین اپل نظیر آیفون ۸ و آیفون ۱۰ که هنوز هم در بازار امکان تهیهی آنها وجود دارد، محصولاتی گرانقیمت بهحساب میآیند که با توجه به مشخصات فنی، ارزش خرید زیادی ندارند. بنابراین بهطور کلی تهیهی آیفونها را در حال حاضر پیشنهاد نمیکنیم. اما اگر اهمیت چندانی به قیمت خرید نمیدهید و صرفا بهدنبال آیفون میگردید، میتوانید نگاهی به پیشنهادات زومیت که در ادامه میآیند بیاندازید.